Parin viikon päästä pitäisi taas matkustaa Tansaniaan. Tällä kertaa liki 5 kuukaudeksi. Ohjelmassa työssäoppimista, matkustelua ja tutustumiskäyntejä -ja elämää.

Hain double-viisumia ja yllätyksekseni sain viisumin vuodeksi. Melko helppo prosessi, vaikka hirvittikin lähettää passi postitse Tukholmaan Tansanian suurlähetystöön.

Prosessi meni kutakuinkin näin:

1. Tarvitsin kutsukirjeen Tansaniasta, paikasta, jonne olen menossa harjoittelemaan. Kutsussa on käytävä ilmi selkeästi etten ole menossa töihin, josta maksetaan palkkaa. Kutsussa on hyvä olla myös paikanleima ja ehdotomasti yhteystiedot.

2. Tulostin viisumihakemuksen suurlähetystön sivulta (www.tanemb.se -> consular services). Sivulla on ohjeet maksamisestä lähettämisestä. Maksoin 1000 kruunua (n.110€) pankkiin ja sain kuitin, joka on liitettävä hakemukseen. Hakemus on lähetetyävä kirjattuna kirjeenä ja siinä on oltava mukana maksettu palautuskuori, myös kirjattu! Posti tietää.

3. Kirjoitin saatekirjeen englanniksi, jossa kerroin vielä miksi haen double viisumia eli mitä olen menossa tekemään, kuinka rahoitan oleskeluni, ETTEN SAA PALKKAA jne.

4. Pyysin oppilaitokseltani englanninkielisen todistuksen siitä, että menen todellakin työssäoppimaan ja että minulla on vakuutukset koulun puolesta.

Tiivistetysti, mitä tarvitsee lähettää:

-Täytä hakemus, johon on liitettävä mukaan passikuva

- Kutsukirje/kirjeet (alkuperäiset eli ota kopiot itsellesi)

- saatekirje

- Kuitti maksusta (nimi, viisumityyppi ja pankin leima)

- maksettu palautuskuori. Älä unohda osoitetta. Ja huom! Paluuposti on kevyempi kuin lähetetty! Vain passi palautetaan.

- lentoliput tai varausvahvistus. Tosin ei välttämätön, mutta ei ainakaan haittaa.

- Passi

Sain passin takaisin kahdessa viikossa. 

SUUNNITELMIA

Vaikka edellisillä reissulla olenkin oppinut, ettei pahemmin kannata suunnitella mitään, olen taas suunnitellut. Ja hyvähän se on, jos vaan osaa päästää niistä irti tarpeen mukaan. Tämä kerta voi olla viimeinen milloin on mahdollista matkustella Tansaniassa, siis on varaa siihen. Toiveena on päästä vihdoinkin Iringaan "Neema Craft'' workshopiin tutustumaan ja kydä katsastamassa Tangan ja Moshin alueen käsityöläisiä. Kondoaankin pitäisi piipahtaa... Bagamoyossa on yksi paikka jo sovittuna, mutta jos haluaa laaja-alaisen katsauksen tekstiiliin liittyvistä menetelmistä, tekniikoista, on hyvä liikkua paikasta toiseen. Neljä ja puoli kuukautta on kuitenkin pitkä aika... 

Ihanaa lähteä taas. Mennä kotiin. Huolimatta että täällä on ihana pikkuinen lapsenlapsi, vasta vajaa viisi kuukautinen. Mutta jouluksi olen luvannut palata. Ja pakko on palatakin, kun passi vanhenee. 

Edelleen tuntuu raskaalle tämä kahden maan välissä olemeinen. Tai ei raskaalle, en vaan keksi muutakaan sanaa... Olen aloittanut kylläkin aika tehokkaan irtioton Suomesta. Laitoin asunnon pois, olen vaihtanut kaiken prepaidliittymiin, luopuut suuresta osasta ''omaisuuttani'' (lue:turhanpäiväinen roju ). Yksi missio tälle matkalle onkin koettaa löytää ratkaisu siihen, kuinka voisin elättää itseni Tansaniassa. Toki paras vaihtoehto voisi olla osa vuodesta täällä, lopit siellä, mutta noota töitä kun ei tunnu olevan ruuhkaksi asti... Onneksi opetus- ja projektihommia muutamana päivänä viikossa. Asioilla on kuitenkin taipumusta järjestyä kun vaan pitää focuksen tiukasti tavoitteessa.

Mutta näihin tunnelmiin... Palataan!

Amani na upendo, peace and love,

Amina