Pari viikkoa ollut kova väsymys, lämpöilyä ja muutama päivä sitten kävely alkoi tuntua kivuliaalta. Päänsärky, mikä.tuntui kuin joku imisi silmiä.sisäänpäin. Jokainen askel sattui.selkään ja rintakehään. Malaria. Ei mikään paha, mutta vie voimat. Siihen päälle keuhkoputkentulehdus. Onneksi olemme Bagamoyosa. Ilma on raikkaampaa kuin Darissa ja täällä on pieni, mutta hyvä katolinen sairaala. Sain malaria lääkkeet ja antibiootit. Tämä aamu on ollut hyvä ja olen tuntenut jopa olevani nälkäinen. Ja Babsyn talossa on hyvä sairastaa. 

Olen ehkä kertonutkin aikaisemmissa kirjoituksissani hänestä? B. on itävaltalainen entinen sairaanhoitaja, joka jäi vuosia sitten sairaseläkkeelle työstään. Ennen sitä, hän puhalsi pelin poikki pakkaamalla kimpsut ja kampsut pakettiautoon, ajaa surautti Länsi-Afrikkaan. Ajeli kuukauden ristiin rastiin Länsi-Afrikan maita ilman minkään valtakunnan kielitaitoa. Ei englantia, ei ranskaa... Ja yksin. Täällä Tansaniassa hän on ollut kymmenisen vuotta. Yksin. 

Babsy on syöttåny minulle suklaata, keittänyt kahvia, kantanut passionhedelmiä ja huolehtinut että syön ja juon tarpeeksi. Että mikäpä tässä sairastaessa. Harmittaa vaan, että ystäväni Suomesta saapuu tänään, enkä pääse häntä vastaan. Tony meni yksin ja he tulevat tänne Bmoyoon huomenna. Matkustaminen on vielä liian suuri rasitus. Se kun ei tämmöinen löysähkö suomalainen kroppa ole tottunut tämmöisiin tauteihin, on parempi antaa elimistön todella toipua ja levätä. Voi mennä sydämeen, sanoi Babsy. Tai keuhkoihin. Ja joka tapauksessa kohta keho alkaa puhdistamaan itseään, joten parempi olla lähellä vessaa...

Summa summarum... Malaria ei siis välttämättä nosta kuumetta. Väsymys, lihas -ja päänsärky voivat olla ainoa oire. Ja malaria voi olla tappava, huolimatta minkä tyyppisestä malariasta on kyse. Testi on nopea, eikä maksa juuri mitään. Joissain apteekeissakin tekevät testejä. Verikoe sormenpäästä ja katsotaan onko pisarassa verta parasiitteja vai ei. Vaikkei olisikaan, kannattaa testi tehdä uudelleen päivän, parin päästä. Hoito on anti-malaria lääke, joko muutaman päivä tabletti kuurina tai kerta pistos. Olo menee aika kurjaksi kun lääke alkaa vaikuttamaan, mutta pysyt elossa... Ne pikkuotukset alkavat tukkimaan verisuonia ja pesiytymään sisäelimiin, eli mieluummin paripäivää raatona suklaata mutustellen, kuin tiputuksessa teho-osastolla henkihieverissä. 

AJOITUSEN MESTARI

Meidän piti kyllä täällä Bagassa mennä festareille myymään tuotteotamme, mutta koska tilanne muuttui, odotellaan viikonloppuun ja katsotaan sitten. Ja minun piti olla auttamassa eräässä organisaatiossa HIV-informaatiossa, mutta sekin sitten myöhemmin. Ajoituksellisesti tämä ei ollut paras hetki sairastua, mutta ensiviikko olisi ollut katastrofi. Meidän vihkiseremonia on viikon päästä lauantaina ja pitänee jokunen tikku laittaa ristii niiden juhlien osalta. Eli loppujen lopuksi, täydellinen ajoitus...

Haluamme pienet juhlat, mutta paljon on niissäkin järjesteltävää. Ja koska TIT(This Is Tanzania), kaikkibon mahdollista. Olemme kyllä jo naimisissa Tansanian lain mukaan, mutta emme vielä Suomen. On käytävä Ulkoministeriössä ja Suomen suurlähetystössä laillistamassa avioliitto.  

Mutta nyt väsyttää ja vatsasta kuuluu ''gurp, gurp''...

Palataan ja marssikaa siellä rasismia vastaan, rauhan puolesta vastaisuudessakin!

Amani na upendo, peace and love!

Amina