Se on juhla ja Juhannus ja ulkona tuulee varmaankin lähellä myrskylukemia... Kunhan ei vie vaalimiani tomaatteja mukanaan. Viime kesänä tällainen tuuli nappasi vajaa kaksi kiloisen keraamisen työn ja heitti sen parvekkeen kaiteen yli. Tai pudotti, jos nyt ihan tarkkoja ollaan.

Hei, kuukausi aikaa lähtöön! Ja pari päivää sitten varmistui asia jonka lähes varmaksi oikeastaan jo tiesin: lähden reissuun yksin. Kaksi viikkoa alusta on ystäväni Helinä matkassa mukana, mutta loput 2,5kk saan tallata Tansanian maaperää parhaimmakseni katsomalla tavalla... ELLEI sitten tapahdu jotain suurta ihmettä. Toisaalta, koska olin jo vähän orientoitunut valmiiksi siihen että näin käy, en odottele enää hanhen munivan kultamunia. 

Valitettava asia sikäli, tuo peruuttaja sai minut vaihtamaan hyvän ja varman paikan nuorisokeskuksessa Etelä-Afrikassa epävarmaan Tansaniaan,eikä sitä voi enää muuttaa. Vaan eihän sille mitään voi jos ja kun tilanteet muuttuvat, itse kullakin.

VISUAALISTA LUKUTAITOA ETELÄ-AFRIKASSA

Johannesburgissa (Etelä-Afrikassa) on nuorten taidepainotteinen visuaalista lukutaitoa edistävä työpaja nimeltään "Imbali" (löytyy netistä "Imbali Visual Literacy Project"). Paikka on perustettu tarpeeseen, joka tuli huomiosta että niillä lapsilla ja nuorilla, jotka eivät ole saaneet taideopetusta (kuvaamataito) koulussa, on puutteellinen havainnointi kyky verrattuna niihin, joilla luovien aineiden-/taideopetusta on ollut. Siinä yksi erittäin hyvä pointti ja perustelu sille, miksi luovien aineiden opetusta ja taide/kädentaitoalan koulutusta tarvitaan! Toivon pääseväni Imbaliin kuitenkin joskus tulevaisuudessa. Olisi mielenkiintoista mennä tutustumaan lähemmin heidän työhönsä ja tuloksiin. Siellä voi olla paljon tänne tuotavaa tieto taitoa!  Mutta: se minkä kuuluu tapahtua, se tapahtuu. Niin myös tämän Tansanian reissun kanssa. Opinpahan kuitenkin ettei pidä antaa kenenkään ihan tuosta tulla hämmentämään pohjia myöten soppaa jonka on ensin itse alustanut.

ETIÄPÄIN ON ELÄVÄN MIELI

Mutta nyt katse eteenpäin! Tässä on suunnitelma ja tällä mennään:

tanzania_map1-normal.jpg

(kartta: shoortravel.com ja ihan ilman lupaa lainattu eli kopsattu)

1. Ystäväni Helinän kanssa chillailua Dar es Salaamissa, tutustumiskäyntejä ja taidetta kahden viikon ajan. Unescon maailman perintökohde Sansibarilla Stone Town'issa, GOIG handicraft school, Nyumba ya Sanaa (taiteiden talo) ja paljon muuta Bagamoyossa...

2. Helinän lähdön jälkeen n. 10 tunnin bussimatka Arushaan vesifiltteri tehtaalle ja erään suomalaisen Arushassa asuvan taiteilijan avustuksella puskiin tutustumaan paikallisiin perinteisten ruukkujen tekijöihin ja nimenomaan polttomenetelmiin.

3. Matka Iringaan, joko suoraan Arushasta tai Darin kautta, vierailulle Neema Craftiin, joka on kehitys- ja näkövammaisille suunnattu Art Work Shop. Heillä tehdään mm. keramiikkaa, lasia ja tekstiiliä. Lähellä on myös yksi vesifilttereitä valmistava kyläyhteisö.

4. Paluu Dar es Salaamiin, loppuajaksi  keramiikka "tehtaaseen" ja Kali Mataan.

Siinä se kolme kuukautta taitaa hurahtaakin, oli sitä matkaseuraa taikka ei. Kilometrejä kertyy vähintään 1500... Suunnitelma muuttuu paikan päällä ihan varmasti, mutta tämän varassa on hyvä lähteä. On vähän jotain suuntia.  Ja onhan minulla Tansanian kartta eli eksymisen mahdollisuus on häviävän pieni. Eikä kysyvä tieltä eksy. Luulisi ainakin yhden 40 miljoonasta paikallisesta tietävän missä olen ja toisen että miten pääsen sieltä pois, kolmannen millä ja neljännen mihin suuntaan, viidennen että kuka kuskaa, kuudennen mitä maksaa... Eikä Afrikassa voi kuulema eksyä: "Lost? No you are not. You are in Africa!"

Ndiyo maisha... Elämä on...

Minna

ps. Aurinkokin kurkisti pilvien takaa!