Kun varausvahvistus ja liput saapuivat, ajattelin että olisikohan tätä reissua pitänyt kuitenkin suunnitella vielä pitempään (ihan kuin kaksi vuotta ei olisi riittävä aika) ja jatkaa haaveilua vielä toiset 25 vuotta. Eihän tässä pitänyt niin käydä että oikeasti..., mutta enää ei voi perua, se on menoa nyt! Tai tarkemmin sanottuna 22.7.2013 lähtee lento Tansaniaan Dar es Salaamiin ja paluu kotiin kolme kuukautta myöhemmin  eli 22.10.2013.

Aloin suunnittelemaan työssäoppimista Afrikkaan, kun keramiikka-alan artesaani opintoni Forssan ammatti-instituutin Tammelan toimipisteessä alkoivat syksyllä 2011. Tansania ei ollut vielä silloin milläänlailla suunnitelmissa, vaan Etelä-Afrikka ja vaihtoehtoisesti Senegal, Ghana tai Gambia. Senegal putosi nopeasti listalta mm. siksi etten osaa ranskaa eikä siellä ole vahvaa keramiikka perinnettä. Etelä-Afrikassa olisi ollut muutamia paikkoja, jonne olisin päässyt, mutta kohtalo puuttui peliin ja Tansania ikään kuin kiilasi muiden vaihtoehtojen eteen ystävän ehdotuksesta keväällä 2012.

Kirjoitin ja lähetin lukemattomia määriä sähköposteja ympäri Tansaniaa, joista suurin osa taisikin jäädä lukemattomiksi ja niihinkin, joihin sain vastauksia, aikaa meni useita viikkoja. Onneksi Suomesta löytyi Kali Mata Ki Jai!- nimisen tansanialaisen naisten osuuskunnan tukiyhdistys, joka on toiminut isona apuna! Ilman tätä yhteyttä olisi usko loppunut jo aikaa sitten koko hankkeeseen... Mutta nyt ollaan siinä pistessä, että lähdön hetki lähenee. Mamma lähtee maailmalle, ensimmäistä kertaa Euroopan ulkopuolelle!

VALMISTELUJA JA SUUNNITTELUA...

Kun ensimmäinen kontakti oli luotu ja varmistettu, aloin listaamaan asioita mitä kaikkea täytyy tehdä ja tapahtua, että reissu voi toteutua. Listasta ei tullut kovinkaan pitkä: täytyy saada rahaa ja paljon. Lotto on ollut vetämässä marraskuusta asti 2€ viikkopanoksella ja saldo on toistaiseksi 4€ plussan puolella. Suomen Konkordia-liitto tosin myönsi matkaa varten maksimiavustuksen eli 1200€. Kyseinen liitto onkin erittäin varteenotettava vaihtoehto anoa ammatillista apurahaa työssäoppimiseen ja ihan opintoihinkin toisen asteen naisopiskelijoille, jotka ovat Suomen kansalaisia. 

Tansaniaan matkustaessa on otettava keltakuumerokotus, ilman sitä ei edes pääse maahan. Muita rokotuksia, joita suositellaan ovat A+B hebatiitirokotukset, koko sarja eli kolme piikkiä. Ja tietysti malaria estolääkitys on hankittava, jos on maassa pitkään ja totta kai jäykkäkouritusrokotteen on oltava kunnossa. Rokotuksiin menee reilut 200€, mutta niitä ei tarvitse hankkia kerralla. Minulle ensimmäinen piikki laitettiin marraskuun lopussa ja viimeisen saan ennen juhannusta.

Kannattaa nähdä vaivaa budjetin laatimiseen, laskea mitä alkuvalmisteluihin menee ja ottaa selvää mitä perusasiat eli majoittuminen, ruoka ja maan sisällä matkustaminen keskimäärin maksaa jne. Se selkeyttää talouspuolta kummasti kun näkee luvut edessään: itselläni laskelma oli yli 4500€ (sis. lennot 1200€). Muutaman kerran piti nielaista kun lukua katseli, mutta siihen on laskettu kaikki tiedossa olevat kulut ennen matkaa ja sen aikana.

Olen suunnitellut kolmelle kuukaudelle "pyhän kolminaisuuden" yhdellä sivuhaaralla: Dar es Salaam, Arusha ja Iringa. Sivuhaarana teen vierailun Sansibarille. Kaikki kontaktit maassa -ja suunnitelluissa paikoissa- käyneisiin tai siellä pidemmän aikaa olleisiin/asuneisiin ovat hyödyllisiä. Suurin osa reissaajista jakaa mielellään kokemuksiaan ja antaa neuvoja. Itse olen ehkä liiankin perusteellinen (lue: neuroottinen), mutta uskon että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Seuraava vaihe taitaakin olla varustuksen suunnittelu, mutta siitä sitten myöhemmin. Sen verran voin sanoa, että minähän en nuku kuin silkkilakanoilla eli silkkinen makuupussi on hankittu ja sopivamman kokoiseksi fiksattu. 

Baadaye! Later! Eli palataan asiaan!

Minna

ps. Viisumia varten pitää muistaa hommata valokuvia ja 50 USD... Ja varmistaa mitä vakuutukset kattavat... Ja ostaa niitä pattereita kameraan... Mitenköhän niiden muistikorttien kanssa..? Kampaajallakin olisi kiva käydä...